piata cloud

Un concept tot mai mult vehiculat in mediile de afaceri, piata cloud este in plina expansiune desi inca la inceput de drum. Cu un numar atat de mare de specialist IT in Romania, este de asteptat ca evolutia sa fie rapida si piata sa inteleaga si sa adopte repede astfel de solutii care pot ajuta enorm firmele de orice dimensiune.

“In adoptia cloud-ului totul depinde de business. Mereu trebuie sa te uiti la cei trei indicatori de performante: crestere, costuri si eficienta. Problema este ca firmele din regiune se uita la cloud ca la un lucru care tine de tehnologie ceea ce este gresit, ar trebuie sa inceapa de la business. In Europa de Vest este diferit pentru ca oamenii incep de la business, dar totul depinde de cine conduce departamentul de IT. Directorul IT vorbeste cu CEO-ul, iar unii dintre ei vad cloudul ca business, iar unii ca tehnologie. Daca se gandesc inca la cloud ca la o tehnologie nu vor avea argumente in fata managementului si totul se blocheaza”, a declarat pentru Wall-Street.ro, Ana Radosevic, manager pentru segmentul de cloud in cadrul Hewlett-Packard pentru zona Europei de Sud-Est.

Denumirea de cloud acopera un domeniu vast, de la cloud computing la o suita de aplicatii accesibile fara detinere de echipamente in sediul societatii si cunoaste o evolutie exponentiala a solutiilor care se pot implementa in activitatea de zi cu zi a unei companii; pentru firmele mari poate insemna o reducere de cheltuieli semnificativa iar pentru firmele mici permite accesul la servicii pe care inainte nu le puteau accesa, costul lor fiind prohibitiv.

“Instalarea unei solutii de business pe o platforma de tip Cloud are urmatoarele avantaje: o investitie totala mai mica, flexibilitate (poti alege functiile dorite), costuri reduse (platesti pentru ce si cat folosesti), implementare rapida, securitate, mobilitate (poate fi accesata de oriunde este accesibila o retea Wi-Fi, pe orice dispozitiv care are instalat un browser web). In comparatie cu Romania, unde instalarile in Cloud pentru IMM-uri sunt inca putine, tendinta in regiune este ca solutiile pentru business, cum sunt cele de tip ERP, de exemplu, sa fie prezentate exclusiv ca necesitand o instalare in Cloud” a afirmat Liviu Buligan, Executive Manager SoftOne Romania pentru Wall-Street.ro

Evolutia tehnologica extrem de rapida din ultimii ani nu este usor de urmarit nici de specialisti, nu este astfel de mirare ca legislatia nu tine pasul. Alinierea rapida a legislatiei este o necesitate pentru ca adoptarea solutiilor cloud sa nu fie blocata si accesul IMM-urilor la astfel de servicii sa fie facilitat; in ultima instanta asta este in favoarea consumatorului final, ducand la cresterea concurentei in piata.

„Trăim nişte momente în care veţi observa că IT-ul se va schimba radical. Dacă până acum câtva timp IT-ul era mai puţin important şi totul se baza pe infrastructură on-premise, […] acum vom asista la o schimbare extrem de puternică, totul se va duce în zona de cloud.[…]Până în 2020, circa 45% din bugetele companiilor de IT vor fi cheltuite pe servicii de cloud. […] Cloud-ul poate părea ceva fancy, iar la nivel de concept pot fi de acord cu acest lucru. Dar cloud-ul este ca un drum cu sens unic, iar loc de întoarcere nu mai este. Mai devreme sau mai târziu acest lucru se va întâmpla. Cred că piaţa din România este una crudă, dar care înţelege bine acest concept. Ne lovim pe piaţa locală cu probleme legate de aspecte juridice, […] de management al riscului şi legate de legislaţia naţională şi europeană care nu ţin pasul cu rapiditatea cu care tehnologia se dezvoltă. E clar că marile companii la nivel mondial vor implementa mai repede acest concept de cloud, iar apoi îl vor trimite în toate sucursalele din ţările în care activează. Odată adoptate la nivel de headquarter, e clar că vor ajunge la un moment dat şi în Europa de Est şi, inclusiv, în România.”, a declarat pentru Business Magazin Dan Popa, Virtualization şI Cloud Lead al Microsoft Romania.

afla mai multe despre centrala telefonica cloud (Hosted PBX)